Gå til innholdet

Hva er BIOS? Og hvordan kan BIOS-oppdateringer "booste" ytelsen på din Gaming PC?

1. Hva er det BIOS gjør?

Alle som bruker en PC kommer å støte på termen "BIOS". Mange brukere som ikke er innsatte i hvordan en PC er oppbygd klør seg kanskje i hodet når de får en feilmelding i stil med:

Typisk feilmelding i BIOS-menyen

BIOS (=Basic Input/Output System) er programvaren som PCen bruker for å starte opp systemet, rett etter at strømmen er slått på, og før operativsystemet (f.eks. Windows) starter. 

BIOS styrer også flyten av data mellom PCens operativsystem og tilkoblede enheter (tastatur, mus, printer, etc.).

BIOS kommer ferdiginstallert (med sitt eget designerte chip) på en PCs hovedkort ("motherboard"). Hvis du brukte en PC for 10-20 år siden, var det typisk å se BIOS-startsekvensen komme opp på skjermen i en eller et par sekunder rett før Microsoft Windows startet.

Nå for tiden er det mer sjeldent at BIOS vises i oppstarten, med mindre du aktivt åpner BIOS-menyen der og da.

(Fotnot: Greencoms PCer bruker en nyere programvare kallet UEFI BIOS eller bare "UEFI", som etterhvert kommer til å erstatte den gamle BIOS-standarden globalt. UEFI BIOS inngår i alle PCer som bruker operativsystemet Windows 11. [Henger dere med så langt?] )

Noen fagtermer som ofte dukker opp i BIOS-meldinger kan trenge en kort forklaring:

"Boot sequence" er helt enkelt oppstartssekvensen når BIOS går gjennom listen av ting som skal startes og kjøres - programfiler, harddisk, minne, enheter, etc. (Termen "booting" betyr bokstavelig å "sparke igang" PCen.)

"Boot device not found" betyr at under denne sekvensen klarer BIOS ikke å finne noe som er på oppstartssekvensens checkliste - f.eks. en viktig programvare eller enhet. 

"Device driver" er, når det gjelder BIOS, den programvare som BIOS bruker for å starte og styre enheter som f.eks. et grafikkort.2. Hva kan BIOS gjøre bedre?


Selv om BIOS er et stykke "hardware" i PCen, så inneholder den sin egen programvare - som kan trenge oppdatering, selv om det ikke er ofte.

Oppdateringer av BIOS' programvare kan gjelde sånne ting som:

- Skydd mot nyoppdagede datavirus som angriper/infiltrerer startsekvensen i en PC;
- Endringer som gjør at BIOS kan bruke nye PC-komponenter mer effektivt;
- Oppgraderinger i hvordan BIOS styrer datafløde mellom PCens enheter (f.eks. mellom CPU og GPU).

Det sistnevnte her, datafløde mellom PCens enheter, kan være viktig for dem som spiller PC-spill.

Mens grafikkprosessorer (GPU / grafikkort / skjermkort) bare blir alt kraftfullere, har BIOS ikke alltid helt hengt med i den utviklingen. BIOS' programvare håndterer langt større "pakker" med data enn tidligere, og dess gamle programvare kan iblant trenge en oppdatering for å gjøre denne jobben bedre.  

En oppdatering av BIOS kan "booste" PCens ytelse på å håndtere grafikk, og redusere eller eliminere problemer med å kjøre grafikkintensive spill med høy "framerate"/FPS.

Her kan en PC-bruker lett slå inn på feil sti, og søke etter informasjon om BIOS-oppdateringer på Microsofts nettside. Microsoft er ansvarlige for operativsystemet Windows, ikke for startsekvensen BIOS.

BIOS er bygget inn i PCens hovedkort - altså kommer programvaren til BIOS fra produsenten av hovedkortet. 

3. Men når trenger man en BIOS oppdatering?

De virkelig "kritiske" oppdateringene, som når et datavirus eller andre sikkerhetstrusler blir oppdaget, er svært sjeldne - og blir sannsynligvis annonsert av produsenter (og som nyhetssaker). 

Ellers gjelder regelen: Bare oppdater BIOS hvis du virkelig har hatt problemer med PCen din som du er sikker på kan være relaterte til BIOS. 

Hvis du vil vite mer om dette, spør Greencom.

Lenker:

"How To OPTIMIZE your RYZEN CPU For Gaming & Performance in 2022 - BOOST FPS & FIX Stutters" - Panjno

"How to enter and update BIOS on Windows 11" - Windows Report

"How to perform a BIOS update in 2022" - PCGamesN

Relaterte innlegg


Adresse
Enebakkveien 307, 1188 Oslo
Telefon
+47 40 00 01 61
E-postadresse
support@greencom.no
Foretaksregisteret
928069249MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business