Gå til innholdet

PC-Guide: Hvordan velger man en Gaming PC?

Før du kjøper en Gaming PC, kan det være praktisk å kjenne til litt om hvordan den skiller seg ut fra "vanlige" hjemmedatamaskiner, og hva den trenger for å gi den beste ytelsen i spill.

Her følger en kort innføring...

1. Grunnene

Gaming-PCer er stasjonære datorer med høytydende
- CPU (Central Processing Unit, PCens "hjerne"),
- GPU (Graphics Processing Unit, som "tegner" grafikken du ser. Også kalt grafikkort eller skjermkort.)
og
- RAM (Random Access Memory, e.g. arbeidsminne).

Disse er optimert for å spille videospil med høy oppløsning og bildefrekvens

De eksterne enhetene til en Gaming PC inkluderer normalt:
- Gaming tastatur for hurtigere responstid
- Gaming PC-mus, som kan følge bevegelser raskere.
- Gaming-skjerm
- Lydsystem (e.g. høyttalere, headset)
- Nettverkskort (e.g. trådløs Internettilkobling / "wi-fi")

Du kan ikke forvente at en vanlig kontor-PC yter like godt som en "skreddersydd" Gaming PC når du spiller grafikk-intensive, raske spill.


2. Prosessoren (CPU)

Hvor godt en prosessor (CPU) yter har svært stor betydning for hvor raskt den kan kjøre spill og andre programmer. Ettersom utviklingen av nye og bedre prosessorer er så rask, kjører PC-bransjen løpende tester og sammenligninger av dem - så kalt "benchmarking" av ytelsen.

Sjekk f.eks. denne aktuelle sammenligningen av ulike nyere merker/modeller av CPUer, på Tom's Hardware.
"Best CPU For Gaming in 2022" - Tom's Hardware

Greencom strever etter å holde seg i framkanten av denne stendige utviklingen, og kan tilby oppgraderinger av "hardware" på din Greencom PC. 

Som regel bør du tenke på at hvis din PC-budsjett er begrenset, og du må prioritere noen "hardware", sett prosessoren (CPU) først. Den innvirker på ytelsen til de øvrige PC-komponentene, selv de beste av dem.


3. Grafikkortet (GPU)


Liksom med prosessorer, finnes det "benchmarking" av GPUer. Her f.eks. kan du sjekke guiden på PC Gamer:
"The Best Graphics Cards in 2022" - PC Gamer

Minnekapasitet er grafikkortets absolutt viktigste egenskap. Jo flere gigabytes minnekapasitet, desto bedre. Flere råd ved kjøp av grafikkort kan du finne her: 
"How to Buy the Right Graphics Card: A GPU Guide for 2022" - Tom's Hardware


4. Arbeidsminne (RAM) 

Såkalte "memory cards" er ikke lenger eneste standard. Nå er det installerte SSD (Solid State Drives) som gjelder for superraskt RAM (arbeidsminne) på din Gaming PC. Prinsippen for SSD er densamme som en "minnepinne", men installert inne i PCen som en integrert del av den. Dette er nå blitt en standard for PCer.

SSD-minnebrikker sørger for en rask oppstart når man skrur på PCen, og fin flyt mens man spiller spill. Alle Greencoms Gaming PC-modeller kommer med ferdiginstallert SSD!


5. Eksterne enheter

5.1. Lyd (Høyttalere & headset)

Lyd og musikk i de fleste spill holder nå for tiden bedre kvalitet enn noen sinne, og er en naturlig del av opplevelsen. Røstkommunikasjon mellom spillere (særlig i multispillermodus) er også blitt en del av spillopplevelsen.


Uheldigvis er det ikke alle forunt å ha store høyttalere i hjemmet sitt eller på jobben (særlig hvis du har tynne vegger). Så hvis du ikke har mulighet for å bruke Greencoms utvalg av fete Gaming-høyttalere, er bra headset (med mikrofon) et "must".

Greencom tilbyr et supert utvalg av Gaming-headset. Det finnes guider til bra headset, men et praktisk og enkelt råd å starte med er: Hvor "privat" kan og vil du være når du spiller?

En tettsluttende headset-design som "omslutter" ørene vil isolere deg fram omverdens støy og forstyrrende lyder. Dette kan være helt himmelsk ... det vil si, før noen som har prøvd å få din oppmerksomhet står rett bak deg og skriker, eller du misser en viktig telefonsamtale.

Det er selvfølgelig mulig å kompromisse med hva du må lytte til. En enkel løsning er å ha to sett med headset - ett enklere som "slipper in" mer lyd for hverdagsbruk, og ett som "stenger omverden ute" for dedikerte spillhelger.


5.2. Mus & tastatur

Det aller, aller viktigste ved valg av mus og tastatur til din Gaming PC er komfort for hender og armer. Hvis du har mulighet, test helst fysisk hvordan en mus "sitter" i hånden og hvordan den matcher det håndgrep du foretrekker.

Det samme gjelder for valg av tastatur: Ingenting er bedre enn en direkte fysisk test.

Bør du velge trådløs Gaming-mus eller med kabel? Det finnes trådløse alternativer som holder særdeles høy kvalitet. Men mus med kabel garanterer at spill-responsen aldri forstyrres av "latens" (e.g. bittelitt forsinket signal mellom mus og PC) eller interferens (e.g. elektromagnetisk "støy") fra omgivelsen. Tom's Hardware har fler tips og råd.



5.3. Skjermen

I de siste årene har det vært en eksplosjon av utvalg og kvalitet når det gjelder gamingtilpassede skjermer (ofte også kalt "monitorer"). Ettersom utviklingen er så ny, og byr på nye tekniske termer, kan en kunde kanskje føle seg litt overveldet.

Når du sjekker ut skjermene fra Greencoms utvalg, hjelper det å kjenne til disse tekniske termene: 

Oppdateringsfrekvens (frame rate): Antall ganger som skjermbildet oppdateres per sekund – oppgitt i hertz (Hz) – det vil si hvor mange bilder per sekund (FPS) skjermen kan vise.

Større "frame rate" betyr jevnere bilder og mindre "brudd" i grafikken. Oppdateringsfrekvens er særdeles viktig for spillere! Velg en skjerm med aller minst 75 Hz (de fleste spillskjermer tilbyr minst 144 Hz), kombinert med den laveste responstiden du kan finne.

G-Sync: En Gaming-skjermteknologi som bare virker med PCer som har grafikkort fra produsenten Nvidia. (Grafikkortets merkenavn finner du i spesifikasjonene for enhver Greencom PC.)

FreeSync: En Gaming-skjermteknologi som bare virker med PCer som har grafikkort fra produsenten AMD. (Grafikkortets merkenavn finner du i spesifikasjonene for enhver Greencom PC.)

Som eksempel kan nevnes Greencom Aorus PC, som inneholder prosessor og grafikkort fra AMD. Skjermen Gigabyte Aorus bruker AMD Freesync-teknologi, og er da optimalt tilpasset en Greencom Aorus PC.

Paneltype: I spesifikasjonene for Greencoms utvalg av skjermer finner du "Paneltype".
Paneltypene TN, IPS, og VA har litt ulike egenskaper. Her finner du en innføring i forskjellen mellom dem:
"TN vs. IPS vs. VA monitors for gaming comparison" - DOT Esports


5.4. Internett-tilkobing & nettverkskort

Greencoms Gaming PCer bør i utgangspunktet kobles til med Internettkabel (som følger med PC-bestillinger) for å få den raskeste forbindelsen.

Hvis du uansett må bruke trådløst nett for din Greencom PC, kan du bestille et nettverkskort fra oss - gjerne samtidig med bestilling av PC, så kortet kommer ferdiginstallert. 
Du kan se hvilke trådløse nettverkskort vi selger her

For å gjøre valget enkelt for deg, kan vi anbefale disse nettverkskortene:
TP-Link Archer T6E
TP-Link TL-WN881ND
Svive Gaming Virga

Hvis du vil sette deg inn litt mer i dette med nettverkskort, les dette blogginnlegget: 
"Sånn velger du lett rett trådløst nett til din Greencom PC".


6. Litt PC-kjennedom rekker langt


Det er en kjent utfordring at det ikke altid er lett å finne de beste prosessor- og grafikkortene til en "skreddersydd" Gaming PC.

Bare det å finne veien blant ulike produsenter, og forstå PC-sjargong, er vanskelig nok. I tillegg har pandemien gitt bransjen utfordringer med produksjon og distribusjon av PCer og komponenter. (Og de fleste av oss har selvfølgelig hverken tid eller resurser til å selv bygge en Gaming PC hjemme, selv om noen gjør det også.)

Fordelen med å bestille en spesialbygd Gaming PC fra Greencom er at vi tar disse utfordringene for deg som kunde. Vi finner de beste kortene, bygger den optimale PCen, og sender utstyret til deg. Sånn får du best verdi for pengene, og minst hodebry. 

Uansett vil vi at du skal kunne stole på Greencoms produkter, og kunnskap bygger tillitt. Så selv "litt" praktisk PC-kjennedom kan rekke en lang vei for kunden. Grunnkunnskaper om fagterminologi og komponenter motvirker den usikkerhet som spesielt nye kunder kan føle når fagfolk bruker PC-sjargong.

(Men uansett hvor mye eller lite du kan om Gaming-PCer fra før, så vil vi aldri behandle en kunde som i denne klassiske TV-sketsjen.)

I kommende blogginnlegg skal vi se litt nærmere på Greencoms ulike Gaming PC-modeller, og gi veileding om hva du bør velge som passer dine ønsker og behov.

 

Relaterte innlegg


Adresse
Enebakkveien 307, 1188 Oslo
Telefon
+47 40 00 01 61
E-postadresse
support@greencom.no
Foretaksregisteret
928069249MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business